torsdag 6 augusti 2009

Ett verk om slussenI mitt minne blir slussen en mytisk plats. Sommarljusa nätter träder fram med sövande svepande städbilar som stretar sig fram över det tomma torget när jag vaknar upp ur natten och styr stegen hemåt. Det är en plats där man hamnar utan att mena det där ingen stannar särskilt länge. Folk är på väg någon annanstans. Måsarna skriker och slåss om glasspapper och nedanför ljusnar staden.

Som Stockholmare har jag ogillat slussens arkitektur och platsen som sådan. Dess öststatsaktiga labyrint har framstått som en primitiv skamfläck som förminskat staden. Men just som rivandet och nybyggandet äntligen ser ut att komma igång så inser jag att jag plötsligt förlikat mig med den vittrande miljön och den monumentala ruinkonstruktionen.

Slussen har förändrats. Nya funktioner har uppstått och gamla gått förlorade. Det har växt fram något ovanligt i de labyrintiska möjligheterna till olika vägar genom komplexet när den ursprungliga planen övergetts. Slussen har fått ett eget liv och blivit en levande organism. De grova konsolerna, fuktskadorna och det framstickande armeringsjärnet sitter som ett rivsår i en i övrigt tillrättalagd omgivning.

Jag har länge försökt omfatta slussens rumsligheter och texturer i tanken. Nu gör jag det genom att konstruera en digital bild. Jag tror att det kommer att bli en syntes av Slussens gångar, ramper och betongfundament. Men det blir också ett försök att närma sig dess organism, och dess plats i staden.

Hur det färdiga verket kommer se ut är inte klart när detta första inlägg skrivs. Tanken är att den process som leder fram till det färdiga resultatet ska beskrivas på den här bloggen tillsammans med en diskussion som försöker närma sig Slussens väsen och dess roll i staden. Jag välkommnar den som vill att skriva kommentarer och delta i diskussionen! I kommentarsfältet under varje inlägg fortsätter diskussionen och man får vara anonym.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar